קרן השתלמות היא אחד החסכונות המשתלמים ביותר שיהיו לכם לאורך השנים – ולכן ערכו השוואה ובדקו היטב את הדברים לפני שתקבלו החלטה איזה גוף ינהל עבורכם את הכספים.
אובייקטיבית קרן השתלמות היא אחד החסכונות, אם לא החיסכון האטרקטיבי ביותר שיהיה לכם לאורך חייכם הבוגרים. הרווחים בקרן השתלמות פטורים ממס – שיעור מס גבוה של 25% , לעצמאיים ההפקדות מוכרות לצרכי מס, והכספים ניתנים לשימוש אחרי כמה שנים בודדות בלבד. ניתן להשיג דמי ניהול נמוכים יחסית, וההצטרפות היא פשוטה וידידותית.
יש מגוון של בתי השקעות וגופים פיננסיים המתמחים בניהול כספים בקרנות השתלמות, ויש גם מגוון מסלולים, כמו גם הבדלים בגובה דמי הניהול שתוכלו להשיג, ולכן חשוב לקבל החלטה מושכלת לפני שמחליטים היכן לפתוח את הקרן ולאיזה מסלול לשייך אותה. הנטייה הרווחת היא לדחות התעסקות בעניינים פיננסיים, ולרוב אחרי שתפתחו את הקרן ותבחרו מסלול אתם לא תשנו בשנים שאחרי את ההחלטה שקיבלתם – ומכאן החשיבות של עריכת השוואה ובדיקת הדברים.
בקיצור ולעניין:
- הקדישו מחשבה בבחירת מסלול ההשקעה.
- בדקו את התשואות.
- התמקחו על גובה דמי הניהול.
אילו מסלולי השקעה אוכל לבחור?
קרנות ההשתלמות מציגות לאורך השנים האחרונות רווחים נאים במיוחד ולכן הכדאיות בפתיחת קרן השתלמות – יש פטור ממס על הרווחים, מה שאומר שהחוסך לא משלם מיסים על הרווחים, שזו הטבה של עשרות אלפי שקלים לאורך שנות החיסכון.
תוכלו לבחור בין 2 סוגים עיקריים של מסלולים. מסלול מנוהל או מסלול פאסיבי. למשל המסלול ה"כללי" שהוא מסלול שמאחוריו עומד מנהל השקעות המשקיע את הכספים בהתאם לשיקול דעתו, אך על בסיס מדיניות השקעה מוגדרת. רוב הציבור מושקע במסלול "הכללי" המורכב בדרך כלל באחוז מניות של 30%-40% והיתר באג"חים ופיקדונות. ישנם מסלולים מנוהלים נוספים כמו "מנייתי" או אג"חי המשקפים רמות סיכון שונות.
לצד המסלול הכללי, קיימים מסלולים פאסיביים המחקים מדדים. אלו מסלולים שאין מנהל השקעות אלא הכספים מושקעים לפי הרכב המדד אחריו הם עוקבים. המסלול הנפוץ ביותר הינו מחקה מדד S&P500 העוקב אחר 500 החברות הגדולות בארה"ב שהניב תשואה גבוהה בעשור האחרון, מסלולים נוספים עוקבים אחר מדדים אחרים כגון מדד ת"א-35 המייצג את 35 המניות להן השווי גבוה ביותר בבורסה בתל אביב. יש מסלולי מדד העוקבים אחרי מדדים בחו"ל ויש כאלו שאחרי מדדים בארץ. גם כאן יש מסלולים פאסיביים ברמות סיכון שונות המשלבים מדדי מניות ואגח"ים או פיקדונות מהארץ והעולם.
איזה מסלול עדיף?
המסלול הכללי הוא הפופולארי יותר. אין תשובה חד משמעית איזה מסלול כדאי. המוטיבציה לבחירה במסלול השני, מחקה המדד, היא משום שמחקרים רבים מראים שלאורך שנים מנהלי ההשקעות מתקשים "לנצח" את המדד. אולם, משום שקרן השתלמות היא חיסכון לטווח הבינוני (לאחר 6 שנים ניתן למשוך את הכסף) הרי שאין תשובה חד משמעית. אם נסתכל למשל על תשואות עבר של המסלול הכללי, שכאמור "רק" עד שליש מהכסף בממוצע מושקע במניות, הרי שנוכל לראות שלמרות זאת המסלולים הכלליים השונים צברו רווח נאה של עשרות אחוזים במהלך החמש השנים האחרונות. לא בהכרח שכלפי העתיד חתך של 5 שנים מסוימות יניב רווח גבוה ביותר במסלול השני, המחקה מדד מניות. כך או אחרת, העבר לא מלמד על העתיד לבוא.
ככל שגילו של החוסך נמוך יותר הרי שמומלץ עבורו לבחור במסלול עם אחוז מניות גבוה יותר – משום שבהסתכלות לטווח הרחוק צפוי שהמניות יניבו תשואה גבוהה יותר, גם אם במהלך הדרך תהיינה נפילות בשווקים הפיננסיים. שוב, אין העבר מלמד על העתיד.
גם אם זה נראה שולי – התמקחו על דמי הניהול
בקרן השתלמות אנו משלמים "דמי ניהול על הצבירה" – דמי הניהול המקסימאליים הם 2% לשנה, ובפועל מרבית הציבור משלם פחות. כך למשל בשנת 2019 דמי הניהול ששולמו עבור אחד המסלולים הפופולאריים עמדו על 0.76%. תתפלאו, אבל אפשרי להשיג דמי ניהול נמוכים יותר. 0.76% הוא ממוצע ופירוש הדבר שיש כאלו ששילמו יותר אבל שיש גם כאלו ששילמו פחות.
לכאורה זה נראה לנו שולי אם נשלם 0.85% או 0.70%, כי מדי חודש בחודשו לא מדובר בהפרש משמעותי, אבל בהסתכלות מצטברת זה לא נכון. הפער המצטבר יעמוד במקרה הטוב על אלפי שקלים ואף יותר שנשלם לחינם, מבלי שקיבלנו על הכסף משהו מוחשי, אלא זה כסף שמבחינת החוסך הלך לפח.
מדוע לא כולם משלמים אותו הדבר, ומה ניתן לעשות כדי להוזיל את דמי הניהול?
ההבדלים נובעים מכמה סיבות: ראשית אם אתם מפרישים לקרן ההשתלמות כשכירים ומקום העבודה שלכם הוא ארגון גדול של אלפי עובדים הרי שסביר להניח שאתם נהנים מהנחה קבוצתית. עוד אלמנט שמשפיע הוא היקף הכספים שלכם בקרן. ככל שאתם מפרישים מדי חודש סכום גבוה יותר הרי שבית ההשקעות ישמח יותר לבוא לקראתכם ולהוזיל את דמי הניהול. גודלו של מקום העבודה והסכום החודשי שאתם מפרישים לא ניתנים למשחק יותר מדי, אבל כדאי להכיר את הדבר עליו כן תוכלו להשפיע: אם תרכזו יותר מסוג אחד של חיסכון באותו גוף הרי שתוכלו בחלק גדול מהמקרים להנות מהנחה. למשל אם תרכזו גם את קרן ההשתלמות שלכם וגם את קרן הפנסיה אצל אותו גוף . ובאופן כללי – יש תחרות בשוק קרנות ההשתלמות בין הגופים השונים, ואתם יכולים להרגיש ממש בנוח כשאתם מבקשים הנחה.
מתלבטים איזה קרן השתלמות לבחור? לא מרוצים מדמי הניהול שהציעו לכם? מרגישים מבולבלים? אנחנו כאן בשבילכם. השאירו פרטים ונציג שלנו ייצור עצכם קשר בהקדם!
התכנים באתר לא מהווים תחליף לייעוץ\שיווק פנסיוני\השקעות\כללי המותאם לצרכיו של כל אדם והם מהווים מידע כללי בלבד. מומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע בעלי רישיון או התמחות מתאימה לפני קבלת החלטה במוצרים פיננסים. האתר מהווה מקור מידע כללי בלבד.